Name________________________
CALCULATING
UNIT RATES #3_KEY
![]()
Directions: For each problem below, set up a proportion to represent the situation. Then solve the proportion to
find the unit rate.
Example: Malcolm scored 80 points in two games. How many points per game did he score?
![]()
1) Travis scored 780 points in 30 games. How many points per game did he score?
Proportion:
Solution:
26 points/game
2) Emma earned $456 in 38 hours. How much did she earn per hour?
Proportion:
Solution: 12 dollars/hour
3) Jacob drove 66 laps in 33 minutes. How many laps per minute did he run?
Proportion:
Solution: 2 laps/minute
4)
Proportion:
Solution: 9 miles/minute
5) The temperature dropped 36 degrees in 4 days. How many degrees per day did the temperature drop?
Proportion:
Solution:
9 degrees/day
6) Sophia read 143 books in 13 months. How many books per month did she read?
Proportion:
Solution: 11 books/month
7) Nicholas filled his 252 gallon pool with water in 4 hours. How many gallons per hour did he use?
Proportion:
Solution: 63 gallons/hour
8) Olivia drove 1,136 miles in 16 hours. What was her speed in miles per hour?
Proportion:
Solution: 71 miles/hour
9) Matthew made 589 calls in 31 days. What is the average number of calls he made in a day?
Proportion:
Solution: 19 calls/day
10) Hannah’s plane climbed 3,975 feet in 75 seconds. How fast did her plane climb every second?
Proportion:
Solution: 53 feet/second