Name________________________
CALCULATING UNIT RATES #4_KEY
![]()
Directions: For each problem below, set up a proportion to represent the situation. Then solve the proportion to f
Example: Malcolm scored 80 points in two games. How many points per game did he score?
![]()
1) Aiden scored 228 points in 12 games. How many points per game did he score?
Proportion:
Solution:
19 points/game
2) Sophia earned $480 in 32 hours. How much did she earn per hour?
Proportion:
Solution: 15 dollars/hour
3) Jacob drove 27 laps in 3 minutes. How many laps per minute did he run?
Proportion:
Solution: 9 laps/minute
4) Isabella flew 660 miles in 165 minutes. How many miles per minute did she fly?
Proportion:
Solution: 4 miles/minute
5) In 3 days, the temperature dropped 27 degrees. How many degrees per day did the temperature drop?
Proportion:
Solution: 9 degrees/day
6) Ava read 105 books in 15 months. How many books per month did she read?
Proportion:
Solution: 7 books/month
7) Jayden filled his 288 gallon pool with water in 6 hours. How many gallons per hour did he use?
Proportion:
Solution: 48 gallons/hour
8)
Proportion:
Solution: 65 miles/hour
9)
Proportion:
Solution: 13 calls/day
10) Hailey’s plane climbed 3,690 feet in 90 seconds. How fast did her plane climb every second?
Proportion:
Solution: 41 feet/second